Udfordrende undergrund ved Limfjorden

Der bores dybt og bygges højt på en af Aalborgs mest besværlige byggegrunde, hvor geoteknikere fra Andreasen & Hvidberg er med til at sikre fundamentet for de mange nye boliger.

Det er ikke uden udfordringer at bygge højt i området ved Aalborgs gamle akvavitfabrik – ”Spritten” – som udvikles til en ny, spændende bydel med kunst og kultur som de bærende elementer.

Dårlig jord, høje bygninger og en byggegrund, der ligger klos op ad jernbanen, gør arbejdet i undergrunden til en vanskelig opgave for A. Enggaard A/S. Entreprenøren har omkring 500 boliger på tegnebrættet i den nye bydel og har fra starten af projektet trukket på Andreasen & Hvidberg som geoteknisk rådgiver.

Og det er penge, der er godt givet ud, fortæller projektleder Jakob Krog fra A. Enggaard. For meget kan gå galt, når man arbejder i gruset, leret jord med stor variation i bæreevne og med pæle, som er både tykkere og mere end dobbelt så lange som en standardpæl.

{

Når undergrunden er så kompliceret, som det er tilfældet på Spritten, så har det en kæmpe værdi at have en geotekniker med hele vejen gennem processen...

– Når undergrunden er så kompliceret, som det er tilfældet på Spritten, så har det en kæmpe værdi at have en geotekniker med hele vejen gennem processen. Man kan sige, at vi vælger at investere i Andreasen & Hvidberg ud fra en forventning om, at vi kan slippe så godt og smidigt igennem pæleprojektet, at vi sparer tid og penge i sidste ende, siger Jakob Krog.

A. Enggaard A/S

Spritten – boliger og p-kælder

2019 – nu

Jordbundsundersøgelser, dimensionering af fundamenter

Christina Nygaard
Ingeniør, geotekniker
33 60 85 01
cny@aogh.dk

Pælene skal over 40 meter ned

Andreasen & Hvidberg har været med som geotekniker på mange af de byggerier, der er skudt op i Aalborg de seneste år. Og ifølge ingeniør Jesper Ø. Pedersen er Spritten er én af de mest besværlige byggegrunde, du overhovedet kan finde i Aalborg.

Hvor man i det nye boligkvarter på Østre Havn i den modsatte ende af havnefronten kunne nøjes med standardpæle på 18 meter, er man på Spritten nødt til at fundere med pæle i længder på mere end det dobbelte.

{

Vi skal helt ned omkring 35 meter for at finde bæredygtig aflejring. Det betyder, at vi skal arbejde med koblede pæle i mere end 40 meters længde for at opnå tilstrækkelig bæreevne...

– Vi skal helt ned omkring 35 meter for at finde bæredygtig aflejring. Det betyder, at vi skal arbejde med koblede pæle i mere end 40 meters længde for at opnå tilstrækkelig bæreevne, fortæller Jesper Ø. Pedersen.

Andreasen & Hvidberg bistår A. Enggaard med jordbundsundersøgelser og dimensionering af pæle under de markante byggerier i den nye bydel. I området mellem akvavitfabrikken og jernbanebroen bygger A. Enggaard i alt 13 huse, hvoraf det højeste når op i 19 etager.

Vi er blandt Nordjyllands største uafhængige geotekniske virksomheder og er foretrukken samarbejdspartner for en bred vifte af kunder - skal vi også hjælpe dig?

Svenstrup Bane Alle 15
9230 Svenstrup J
CVR-nr.: 36943815